Osam savjeta za komunikaciju s gluhim osobama

U našoj svakodnevici sve se više koristi riječ “inkluzija”. Osim riječi i teorije, tendencija je i da zajedno dođemo do prakse te da u praksi možemo upotrebljavati, živjeti i stvarati inkluzivnu sredinu. S nagluhim, gluhim i gluhoslijepim osobama slična je stvar. Iako naizgled dobro inflitrirani u naše društvo s minimalnim razlikama koje ne bi trebale predstavljati preveliki problem, ipak nije baš tako. Koliko nagluhih, gluhih ili gluhoslijepih osoba poznajete? Družite li se s nekim tko ima oštećenje takve vrste? Ide li vaše dijete u vrtić, školu s djetetom oštećena sluha? Radite li s nekim? Tek kada si postavimo ovakva pitanja, shvatimo da je broj mali iako na svjetskoj razini ima registriranih gluhih i nagluhih osoba oko 70 milijuna dok ih je u Hrvatskoj oko 13 000. Kada pogledate ove brojke, možemo se zapitati: koliko smo inkluzivna zajednica?

Katarina Jurilj sa svojom majkom,
izvor: osobna arhiva

Prije nekoliko tjedana imale smo priliku ugostiti Katarinu Jurilj, profesoricu hrvatskog govornog i znakovnog jezika. Katarina je i sama urođeno nagluha osoba, a dijete je gluhih roditelja što joj je omogućilo usvajanje znakovnog uz govorni jezik od rođenja. Pitale smo je da za naše čitatelje izdvoji nekoliko savjeta kako komunicirati s osobama oštećena sluha.

Kako komunicirati s nagluhim, gluhim i gluhoslijepim osobama?

  • Svoje lice usmjerite prema izvoru svjetlosti. Vaše lice mora biti vidljivo sugovorniku.
  • Govorite razgovijetno i polako, bez vikanja i pretjeranog gestikuliranja.
  • Koristite kratke i jasne rečenice, služite se jednostavnim rječnikom.
  • U grupnoj komunikaciji izbjegavajte istovremeni govor više osoba. Osobe trebaju govoriti jedna za drugom. 
  • Koristite druge oblike komunikacije (pisanje na papir velikim tiskanim slovima debljim flomasterom, pisanje na dlanu, očitavanje s usana, ručne abecede).
  • Kako biste provjerili uspješnost komunikacije, zamolite osobu da ponovi što ste rekli.
  • Ako je osoba s prevoditeljem, obraćajte se izravno nagluhoj, gluhoj ili gluhoslijepoj osobi.
  • Ako trebate prevoditelja ili dodatnu pomoć, obratite se Centru za prevođenje hrvatskog znakovnog jezika i Službi za korisnike (sluzbapodrske@dodir.hr).  

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s