O glasu – Mehanizam nastajanja glasa

Već je poznato da je glas okosnica ljudske komunikacije, a kako je ovo tema o kojoj bismo mogle pisati danima, iskoristit ćemo priliku da to i napravimo 🙂 Ciklus postova o glasu bit će podijeljen u nekoliko cjelina. Za početak, objasnit ćemo vam mehanizam nastajanja glasa.

Ako mozak slikovito zamislimo kao centar zbivanja, a naše tijelo i udove kao perferiju, onda sve počinje u centru. Disanje je toliko automatizirano da ga uopće ne doživljavamo kao kompliciranu kaskadu pokreta u kojoj sudjeluje živčani i dišni sustav organa, mišića i živaca. Proizvodnju glasa pojednostavljeno možemo opisati kroz tri faze:

  1. Udisaj
  2. Izdisaj tijekom kojeg se odvija glavna akcija! Potiskom zračne struje uz pomoć mnoštva mišića, posebno ošita, zrak prolazi kroz pluća i dušnik te dolazi do grkljana gdje se nalaze glasnice. Mišići glasnica uštimavaju glasnice kako bi proizvele točno određeni ton – mogu biti napetije, opuštenije, skroz labave, vrlo napete… Dolazi do fonacije. Šapat nastaje kada glasnice ne vibriraju. Zvučni i bezvučni glasovi hrvatskog jezika označavaju one glasove u kojima glasnice i vibriraju i one u kojima pri proizvodnji ne vibriraju.
  3. Kada zračna struja prođe kroz glasnice, koje poput malih struna ili žica počnu vibrirati, ulazi u prostor usta koja ju oblikuju do sitnih detalja. Oblik i položaj zubi, jezika, nepca, usana, nosne šupljine, čeljusti…sve to utječe na rezonanciju i upijanje zvuka, ali i na artikulaciju zvuka.

Mnogo je uloga u kojima se fonetičar može naći, jedna od prvih je pomoći vam osvijestiti mehanizam nastajanja glasa i naučiti vas pravilnom disanju. Iako vam se načas može činiti da je zaseban post o disanju i mehanizmu nastanka glasa možda suvišan, ključ dobrog i čvrstog glasa je upravo pravilno disanje. Zamislite da pokušavate ispeći najukusniju pizzu i imate sve vrhunske sastojke pri ruci, ali nemate brašno. Bez osnove nema dalje. Disanje je temelj svakog dobrog glasa. Fonetičari vam mogu pokazati i objasniti posebne vježbe za disanje kojima poboljšavate i impostaciju glasa.

Sada kada ste pravilnim disanjem glas konačno proizveli, dolazimo do zanimljivosti. Kako modificirati glas koji proizvodite? Sviđa li vam se? Kako njime prenijeti sreću, tugu, bijes, spektar emocija? Kako je moguće da glumci, spikeri i pjevači zvuče drugačije u pravom životu nego kada rade svoj posao? Objasniti ćemo vam i kako vam fonetičar može pomoći da sigurno vladate svojim glasom, posebno ako vam je glas profesija. Čitajte nas u idućem postu iz ciklusa u kojem se bavimo samo glasom: O glasu – kako modificirati glas i što sve njime prenijeti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s