Glas kod transrodnih osoba

Glas je proizvod treperenja glasnica pod tlakom potisnutog zraka iz pluća. Oblikovan je anatomskom strukturom našeg grkljana, vokalnog trakta, usne i nosne šupljine. Ustvari lako objašnjiva pojava, koju možemo promatrati iz ove objektivne, stručne perspektive. Međutim, kada se okrenemo subjektivnoj procjeni, glas može biti nešto sasvim drugačije. Glas je sredstvo komunikacije, on može biti zavodljiv, tajanstven, voluminozan, ugodan, hrapav, neugodan. Ugodnim glasom možemo lakše pridobiti tuđe povjerenje, zavesti osobu. Kreštavim glasom idemo drugima na živce. Osobe često mijenjaju svoj glas, odnosno visinu, jakost i intonacijske obrasce, ovisno o situaciji u kojoj se nalaze. Sigurno poznajete barem jednu osobu koja ima prekrasan glas, ali i obrnuto. Dakle, glas je naš identitet, osobni pečat koji svatko od naših poznanika pamti.

Ali zamislite da se pronađete u situaciji kada glas koji posjedujete, ne predstavlja vas. On je vaš, ali nije odraz vas. U tako nezgodnim situacijama se mogu naći transrodne osobe. Transrodne osobe su osobe čiji je rodni identitet drugačiji od spola koji im je pripisan pri rođenju. Rod ne označava naše tjelesne karakteristike već uključuje rodne uloge – društveno i kulturološki prihvatljiva ponašanja, načine izražavanja i osobine koje idu uz spol pripisan pri rođenju. Uz transrodnost vezujemo izuzetno širok spektar pojmova koje ovdje nećemo objašnjavati, ali ukoliko vas zanima, u dnu članka pronaći ćete link za više informacija.

Dvije glavne vrste tranzicije prema željenom spolu, tj. rodu su Male-to-Female (skr. MtF) i Female-to-Male (skr. FtM) tranzicija. U oba slučaja osobe uzimaju hormonalnu terapiju koja mijenja tijelo i fizički izgled. Često baš glas ostaje zadnje što bi voljeli usavršiti da odgovara njihovom pravom “ja”. Glasovi koje percipiramo kao ženske u načelu imaju osnovnu frekvenciju 160-255Hz, dok muški glasovi imaju osn.frekv. 85-180Hz. Glas se može feminizirati i maskulinizirati pomoću hormonalne terapije, operacije ili glasovne terapije. U MtF tranzicijama je potrebno uložiti veći napor u postizanje feminiziranog glasa jer hormonalna terapija ne povećava masu i veličinu glasnica. U FtM tranzicijama terapija testosteronom povećama masu i veličinu glasnica pa one automatski sporije titraju zbog veće težine te je osnovni ton niži. Sve je stvar osobnog izbora. Postoje osobe koje žele maksimalnu feminizaciju ili maskulinizaciju glasa, a postoje osobe kojima je androgeni glas sasvim prihvatljih. Ne postoji bolji ili lošiji izbor.

Fonijatri plgledaju glasnice
Izvor: https://www.gbmc.org/voice-therapy

Krikotiroidna aproksimacija (engl. Cricothyroid approximation) ili tiroplatika tip 4, je operacijski postupak kojim se krikotiroidni mišić zašije u napetu poziciju (napetost je varijabilna). Uloga krikotiroidnog mišića je da poveća napetost glasnice tako što ju produži. Takva glasova kvaliteta, koja se postiže povećavanjem napetosti, zove se falset. Drugim riječima, osoba nakon te operacije ima viši glas.

Izvor: https://www.dimedlaser.com/news/vocal-cord-polyp-symptoms-and-removal-surgery-treatment

I treći, najmanje invezivan oblik mijenjanja glasa je terapija glasa. Transrodne osobe koje traže pomoć u toj domeni nemaju nikakvu glasovnu patologiju (disfonija, afonija i sl.) već njihov trenutni glas ne odgovara glasu koji žele. Ovim putem želimo podsjetiti da fonetičari mogu biti od velike pomoći u toj vrsti terapije. Kako? Vježbama za snižavanje ili povisivanje fundamentalne frekvencije glasa, vježbama rezonancije, moduliranja jakosti glasa i intonacije, pravilnim korištenjem neverbalne komunikacije (govor tijela i ton glasa) i pragmatike, promatranje i slušanje paralingvističkih osobina govora u muškaraca ili žena te vježbama artikulacije/dikcije. Postoje obrasci ženskog i muškog držanja, gestikuliranja, naglašavanja i intonacija u određenim situacijama. Žene npr. češće usmjeravaju govornu energiju u prednji dio usne šupljine i koriste uzlaznu intonaciju što se nekad gleda i s neodobravanjem. To su sve stvari koje se uče i kulturno su uvjetovane. Treba se raditi i na slušnom treningu te vježbama disanja i opuštanja. Izuzetno je važno napomenuti da je glas nešto što se vježba svakodnevno. Nerealno je očekivati da novi govorni i glasovni obrasci postanu automatizirani na osnovi par vježbi tjedno s fonetičarom. Važno je naučeno koristiti u svakodnevnim situacijama kako bi naučili vladati vlastitim glasom i kako bi to naučeno prešlo u automatizam. Fonetičar transrodnoj osobi može “otključati” glas kojem osoba teži, uz predan rad i povjerenje. Fonetičari i drugi stručnjaci ne bi trebali stigmatizirati osobe koje žele takav oblik terapije, posebno ne jer mjesto za stigmu ne bi trebalo niti postojat. Za terapeuta je važno da ima i kulturološko razumijevanje i obrazovanje o pojmovima koje vezujemo uz transrodnost kako bi mogao bolje razumijeti i podržati svojeg pacijenta. U cijelom procesu tranzicije sudjeluju brojni stručnjaci od endokrinologa, internista, kirurga, psihijatara, psihologa do fonetičara i logopeda. Svatko ima pravo na svoj glas, a nama je najdraži dio našeg posla što uz našu pomoć osobe mogu pronaći dio sebe i postati u potpunosti sretne.

Link za više informacija:

Home

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s