Vokalna higijena i ostali trikovi kojima brinemo o glasu

Glasom se svi služimo svakodnevno, međutim postoje neka zanimanja u kojima je dobar i zdrav glas neophodan za obavljanje posla. U ta zanimanja ponajviše spadaju učitelji, profesori, televizijski voditelji, radijski spikeri, glumci, pjevači, svećenici, političari, glasnogovornici… Njih nazivamo glasovnim ili vokalnim profesionalcima jer se glasom koriste puno češće, duže i intenzivnije od prosječne osobe. Svi stručnjaci koji se bave glasom, pa tako i mi fonetičari rehabilitatori, preporučaju da izbjegavate konzumaciju kofeina, gaziranih i alkoholnih pića jer isušuju sluznicu grla. Pri ruci uvijek imajte bocu vode. Čajeve nikako nemojte piti vruće jer mogu ošteti sluznicu grla i bolnim glasnicama nanijeti više štete nego koristi. Med je izvrstan jer djeluje protuupalno i poput zaštitne folije oblaže sluznicu grla. Izbjegavajte ljutu i prezačinjenu hranu, posebno prije spavanja kako ne bi došlo do refluksa kiseline iz želudca koja se diže prema glasnicama i nagriza ih. Također, mlijeko i mliječni proizvodi kod nekih osoba mogu nadražiti glasnice i natjerati ih da kašlju što dodatno opterećuje te tanke opne. O pušenju, samo najgore! Vrući dim cigarete gotovo spaljuje sluznicu grla, a posljedično dolazi do hrapavog glasa, leukoplakije na glasnicama, kroničnog kašlja koji ih dodatno nadražuje. Ljudi često preglasno govore i naprežu se iz navike, posebno u raznim društvenim situacijama pa može doći do oštećenja glasa uslijed pretjeranog naprezanja grkljanskih mišića i glasnica. To su onda funkcionalni poremećaji glasa, odnosno funkcionalne disfonije. One su posebno česte kod djece. Organski poremećaji najčešće zahtijevaju kiruršku intervenciju. Nećemo vas plašiti sa svim stanjima do kojih može doći, ali važno je znati da na glasnicama može doći do pojave nodula ili čvorića, edema ili otkelina, leukoplakije ili nakupine bijele tvari na mukoznoj membrani. Sada kada znate da može doći do ozbiljnih problema s glasnicama, vjerujemo da ćete rado prihvatiti savjete koje vam donosimo!

Izvor slike: Freepik

Za glas je ustvari najvažnije pravilno disanje kao svojevrsni kamen temeljac. Ako su vam temelji dobri, sve ostalo se može pravilno nadograditi. Disanje mora biti trbušno, tzv. abdominalno, uz osjetno korištenje dijafragme, a ne klavikularno ili kako ga popularno nazivamo disanje iz ramena. Kada osvijestite izdah i količinu govora koja stane u taj izdah bit će vam lakše kontrolirati tempo govora i nećete ostajati bez daha te ćete manje naprezati grkljan. Pri govoru budite opušteni i nemojte ukočiti čeljust. Pomaže lagano razgibavanje tijela, zijevanje i mljackanje. Nakon disanja važno je učvrstiti glas kako biste mogli govoriti jasno i glasno bez naprezanja glasnica. Možete raditi vježbe foniranja, odnosno dugog izgovaranja vokala /a/. Duboko udahnite i na izdahu fonirajte “aaaaaaa” koliko god dugo možete sve dok ne ostanete bez daha. Zdrave osobe s dobro postavljenim glasom foniraju oko 25 sekundi bez prekida. Još jedna korisna vježba je brojanje u šaptu do 100. S obzirom da su u šaptu glasnice napetije nego u govoru, nakon vježbe osjećat ćete lakoću kojom govorite. Vježbe je potrebno izvoditi svakodnevno, ali oprezno kako ne biste preopteretili glasnice stoga je dobro u početku raditi s fonetičarom koji će preporučiti točno određene vježbe s obzirom na vašu dijagnozu. Nije isto kada netko nema uopće glas, kada je netko promukao, kada se radi o djetetu ili odrasloj osobi.

Izvor slike: Freepik

Fonetičari su bliski suradnici fonijatara, liječnika subspecijalista otorinolaringologije, kojima je specijalnost glas. Ukoliko vas boli grlo prilikom govora, nemate glas uopće (afonija) ili ste promukli duže od 10-ak dana (disfonija), fonijatar će vas pregledati i preporučiti daljnu terapiju, a fonetičar će vam pomoći raznim vježbama za glas. Taj posao često obavljaju i kolege logopedi koji su također dio interdisciplinarnih bolničkih timova. No, fonetičari još rade na televiziji, na radiju, u kazalištu ili drugim ustanovama u kojima rade vokalni profesionalci. Kao što vidite, o glasu se treba jako i pažljivo brinuti, ali to se i isplati, jer se ne kaže bez veze – Dobar glas daleko se čuje!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s