OK je biti drugačiji! :)

2. travnja – najčešće sasvim običan dan, dan kada se oporavljamo od prvoaprilskih šala i spački, dan kada nastavljamo s poslom ili ako padne na vikend, uživamo bez obaveza. No, za sve više obitelji diljem svijeta, 2. travnja predstavlja dan koji slavi sve njihove napore i uspjehe. To je Svjetski dan svjesnosti o autizmu (engl. World Autism Awareness Day)! Preporuka je taj dan nositi plavu boju iz solidarnosti. Zapravo se cijeli mjesec travanj smatra mjesecom u kojem se mnogim događanjima, akcijama i edukacijama javnosti bavimo poremećajima iz spektra autizma. Prošle godine se recimo u Zagrebu, na Splitskoj rivi, u Varaždinu, u Puli, Rijeci, Petrinji i drugim hrvatskim gradovima plesalo, družilo i puštalo plave balone. U većim gradovima su značajne zgrade osvijetljene plavom bojom.

Autizam je ustvari skupina neurorazvojnih poremećaja koja predstavlja široki spektar bez poznate etiologije. Obilježja poremećaja iz spektra autizma su teškoće u socijalnim interakcijama, teškoće verbalne i neverbalne komunikacije, ponašanje koje se smatra neuobičajenim, ograničene aktivnosti i interesi te različite motoričke smetnje i stereotipije.

2007. godine Ujedinjeni narodi su jednoglasno donijeli odluku da 2. travnja proglase Svjetskim danom svjesnosti o autizmu. Neki bi možda rekli da jedan mjesec u godini nije dovoljan, niti jedan poseban dan, ali zapravo, to je velika stvar. Svjetski dani obilježavaju se s ciljem edukacije javnosti i osviješćivanja problema koji su društvena realnost. Ti dani su ustvari prilike da se mobilizira politička volja, da se javno iznesu problemi s kojima se susreću osobe s poremećajima iz spektra autizma i njihove obitelji, da se pokrenu akcije u kojima će se educirati i senzibilizirati društvo. Vrtići, škole, sveučilišta, fakulteti, mediji i razne druge institucije sudjeluju u organizaciji edukativnih ili promotivnih događanja. Često pomažu i glumci, pjevači, pisci ili druge slavne osobe koje imaju široki domet publike kako bi upozorile na probleme određene populacije, npr. osobe s poremećajima iz autističnog spektra. Tijekom godina uspješno su doneseni mnogi zakoni i omogućena mnoga prama osobama s tim poremećajem. Ove godine će vjerojatno mnoge javne manifestacije biti odgođene zbog izvanrednih okolnosti u kojima se svijet nalazi.

Prema postojećim podacima, prevalencija autizma u svijetu je 62 na 10 000 osoba , dok je u Hrvatskoj, prema zadnjem Zdravstveno-statističkom ljetopisu za 2017. prevalencija svega 6 na 10 000 osoba. U Hrvatskoj se podaci o osobama s poremećajima iz spektra autizma prate u okviru Hrvatskog registra o osobama s invaliditetom. Prema Izvješću o osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo do 20.5.2019. godine 2 508 osoba u RH ima dijagnosticiran poremećaj iz spektra autizma. Prema gore navedenim brojkama za očekivati je i do 25.000 osoba s navedenim spektrom, kako navodi Ministarstvo demografije.

Ova godina je svakako bez presedana, puna neugodnih iznenađenja, počevši od pandemije coronavirusne infekcije COVID-19 koja je zaista pogodila cijeli svijet, preko potresa u Zagrebu, požara u Dalmaciji, vremenskih neprilika u Slavoniji, općeg kaosa u gospodarstvu zbog svega navedenog do jednog osjećaja nesigurnosti i neizvjesnosti u budućnost. Suočeni smo sa mjerama samoizolacije, karantene, fizičkog distanciranja, zabrane grupiranja, odlazaka u dječje parkove, gubitkom posla, zabrani putovanja… Po prvi puta u suvremenoj povijesti cijeli svijet u isto vrijeme osjeća kako je to živjeti u nekoj vrsti poremećene stvarnosti. Ništa nije kako bi trebalo biti. Društveni život nam nije ni približno kakav je inače, poslovni život također, nekima trpi i ljubavni život. Ovo je vrijeme da u naše živote unesemo mnoge promijene kako bi bili bolji i kvalitetniji kada sve ovo prođe. Međutim, na jedan čudan način, ovo je možda i prilika da vidimo kako je to živjeti u stanju koje je drugačije od uobičajenog. Prilika da probamo razumijeti ne samo osobe s autizmom i njihove obitelji, već i osobe sa invaliditetom, bilo kojim oblikom oštećenja, bolesti. Prilika da shvatimo što znači prilagođavati se apsolutno svemu, svaki sat svakoga dana svake godine, opet iznova. Sasvim je jasno da nikada nećemo moći razumijeti ako nemamo to iskustvo, ali najbolje što možemo učiniti za te osobe i njihove obitelji je dati sve od sebe da ih razumijemo i da im mi omogućimo društvo jednakih šansi za sve. Ne samo jedan dan u godini – svaki dan!

Izvori: Hrvatski zavod za javno zdravstvo – https://www.hzjz.hr/cat/periodicne-publikacije/ Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – https://mdomsp.gov.hr/vijesti-8/svjetski-dan-svjesnosti-o-autizmu/10842

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s